De mooiste haciendas van de Andesregio

Een haciënda is een groot landgoed dat leeft van veeteelt, land- en bosbouw. In de koloniale periode bestond er een band van afhankelijkheid tussen de eigenaar van de haciënda, de hacendado en de landarbeiders, de peones. Dit systeem was vergelijkbaar met de Middeleeuwse horigheid. De meeste haciendas liggen in Indiaans gebied: de hacendado was doorgaans van Spaanse afkomst, de indianen werkten min of meer als slaven op de haciënda. Na verschillende landhervormingen zijn de meeste haciendas veranderd in modernere landbouwbedrijven. Vele haciendas hebben prachtige gebouwen in koloniale stijl en een rijke geschiedenis. Daarom zijn ze heringericht als hotels uit de luxe-klasse, sommigen zijn echte pareltjes van restauratie.
Hieronder vind je een lijst van haciendas uit de Ecuatoriaanse Andes, gerangschikt van Noord naar Zuid.

Hacienda Cusin (Otavalo)

Hacienda CusinHacienda Cusin is een gerestaureerde 17de eeuwse hacienda die vlakbij het meer van San Pablo ligt op een tiental minuten van Otavalo. De hacienda heeft prachtige bloementuinen en een mooi zicht op de bergen Imbabura en Cotacachi. Je kan goed eten in het bijhorende restaurant of in een van de plekjes aan de oevers van het meer.

Voor meer info en foto's zie www.haciendacusin.com

Hacienda Pinsaqui (Otavalo)

PinsaquiOorspronkelijk stelde deze hacienda meer dan duizend indiaanse wevers en spinners te werk die in slavernij tapijten maakten voor de uitvoer. In 1790 werd het een hotel. Simon Bolivar (de bevrijder van Latijns Amerika) overnachtte hier steeds als hij op doorreis was en in de hacienda is, eind 19de eeuw, het historische vredesverdrag tussen Ecuador en Colombia getekend. De gebouwen zijn prachtig onderhouden en gerestaureerd. Er zijn 30 suites met open haard, een prima restaurant en eeuwenoude tuinen. De hacienda is zeer rustig gelegen op enkele minuten van Otavalo en Cotacachi.


Voor meer info en foto's zie www.haciendapinsaqui.com

Hacienda Zuleta (tussen Otavalo en Quito)

ZuletaDeze haciënda dateert van de 16de eeuw en ligt op 2800 meter hoogte tussen Cayambe en Otavalo, op 2 uren rijden van Quito.De hacienda is een actief boerenbedrijf met 2000 hectaren landbouwgronden. Het is eigendom van de bekende Lasso-familie, afstammelingen van Galo Plaza Lasso, ooit president van Ecuador. De hacienda telt 15 prachtige gastenkamers, allen met open haard en prachtige decoratie. De eeuwenoude tuinen en prachtige vertrekken zorgen voor een aangename sfeer. De haciënda heeft een gerenommeerde keuken met producten van eigen maak: er is een eigen zuivelbedrijf, een organische tuin, een forelkwekerij.. Je kan er mooie wandelingen maken, de boerderij bezoeken, tochten te paard maken. De hacienda heeft ook een programma voor de rehabilitatie van de condor.


Voor meer info en foto's zie zuleta.com

Hacienda San Agustin (Cotopaxi)

San AgustinDeze kleine luxueuze hacienda is prachtig gelegen, midden in de velden aan voet van de majestueuze Cotopaxi vulkaan. Het is de enige plaats in Ecuador waar je kan overnachten in een origineel Inca-gebouw. Het originele Inca-fort is geïntegreerd in de kamers, de kapel en de eetzaal. De 3 suites en 4 standaard rooms zijn zeer ruim met prachtige decoratie en mooie badkamers. Het restaurant is zeer gerenommeerd. Je kan hier tochten maken in het Nationaal Park, paardrijden, forelvissen, fietsen… Inbegrepen is de overnachting, het ontbijt, middagmaal en avondeten, gebruik van fietsen en visgerief.


Voor meer info en foto's zie www.incahacienda.com

Hacienda Hato Verde (Cotopaxi)

Hato VerdeHato Verde is een 120 jaar oude hacienda, die met veel aandacht voor het oorspronkelijke karakter is gerestaureerd en omgebouwd tot een luxueus hotel. Er zijn 11 zeer comfortabele suites, allen met badkamer en haard. De hacienda heeft een maximum capaciteit van 22 personen. Zijn ligging tussen de velden en weiden aan de voet van de Cotopaxi-vulkaan is uniek. De service en het restaurant zijn uitstekend. Je proeft hier nog de sfeer van de oude koloniale landerijen.


Voor meer info en foto's zie www.haciendahatoverde.com

Hacienda La Ciénega (Cotopaxi)

La CienegaLa Ciénega, een der mooiste haciendas uit het koloniale tijdperk van Ecuador, is sinds de 17de eeuw eigendom van de afstammelingen van de Markiezen van Maenza. Deze prachtige hacienda ligt langs de flanken van de Cotopaxi-vulkaan en zijn muren van 2 meter dik zijn opgetrokken uit vulkanisch gesteente. Hier hebben veel belangrijke personen uit de geschiedenis van Latijns Amerika overnacht en geschiedenis geschreven. De hacienda heeft prachtige tuinen en een zeer gerenommeerd restaurant. Je kan van hieruit uitstappen maken naar de Cotopaxi-vulkaan, naar het meer van Quilotoa, de indianenmerkten van Saquisili en Pujili en fietstochten maken of er te paard op uit trekken.


Voor meer info en foto's zie www.hosterialacienega.com

Hacienda Abraspungo (Riobamba)

AbraspungoDit zeer mooie hotel, ingericht in de oude Hacienda Abraspungo telt nu 42 comfortabele gastenkamers, allen ingericht met veel aandacht voor de koloniale stijl. Het hotel ligt op 5 minuten van het centrum van de stad in een rustige buitenwijk. Alle kamers hebben toegang tot de tuinen. De hacienda heeft een gerenommeerd restaurant en bar.


Voor meer info en foto's zie www.haciendaabraspungo.com

Hacienda Uzhupud (Cuenca)

Caballo CampanaOp een half uurtje rijden van Cuenca, in de groene Paute-vallei op 2200 meter hoogte (dus 300 meter lager en enkele graden warmer dan Cuenca), ligt deze mooie hacienda die dateert uit de 19de eeuw. De oorspronkelijke eigenares Doña Eulalia Vintimilla de Crespo was erg betrokken in het behoud van de koloniale architectuur van de provincie en ze schreef boeken over de lokale gastronomie. Het uitstekende restaurant van de hacienda is naar haar vernoemd. Het hotelgedeelte is opgetrokken rond de Plaza Don Cornelio met kleine huisjes en een kapel en vele oude bomen en gezellige stoepjes. De hacienda heeft een mooi zwembad.

Voor meer info en foto's zie www.uzhupud.com

Hacienda Caballo Campana (Cuenca)

Caballo CampanaOp 15 minuten van Cuenca ligt deze mooie Hostería gebouwd in hacienda-stijl op 28 hectare bossen en weiden. Er zijn 12 kamers, 2 luxueuze suites en 4 huisjes. Er is ook een manege aan het hotel verbonden met sand court, grass court en 32 stallen.


Voor meer info en foto's zie www.caballocampana.com.

 

Wie zijn wij?

biki

Ik ben Bianca Eerens, in 1988 geboren in Ecuador. Ik bracht er een groot deel van mijn jeugd door. Daarna deed ik in Leuven mijn middelbare studies en haalde een diploma vroedkunde en seksuologie. Nu bied ik reizen op maat naar Galapagos en het Ecuatoriaanse vasteland aan.

Onze guesthouse

rinconcito

Op 30 minuten van het stadscentrum van Quito, in de warme en groene vallei van Tumbaco, ligt onze guesthouse El Rinconcito. Dit is de ideale uitvalsbasis om Ecuador te ontdekken.
Zie www.elrinconcito-bb.com

Hoe kan je ons bereiken?

 • Telefoon:
  0032 498 388 292
 • Skype-naam:
  ontdek-ecuador
 • Email:
  info@ontdek-ecuador.be
 • Adres:
  Zijpstraat 17
  3220 Holsbeek
  België
 • Ondernemingsnummer:
  05 659 50 06 2