Practische zaken voor je vertrek

Paspoort en visum

Als je voor minder dan 3 maanden naar Ecuador gaat heb je geen visum nodig. Een internationaal paspoort volstaat. Dat kan je aanvragen in het gemeentehuis van je woonplaats. Hou er rekening mee dat het aanmaken van je paspoort enige tijd kan duren. Pas op: de vereiste geldigheidsduur van je paspoort is ten minste 6 maanden vanaf de datum van binnenkomst in Ecuador. Extra info vind je op de Ecuatoriaanse Ambassade.
Ambassade van Ecuador
Koninginnegracht 84
2514 AJ Den Haag
0031 (0)70 346 95 63
0031 (0) 70 346 95 63
fax: 0031 (0) 70 365 89 10
Zie www.embassyecuador.eu

Inentingen en gezondheid

Er zijn geen inentingen verplicht om het land binnen te mogen, als je vanuit de Europese Unie komt. In sommige gebieden is er een beperkt risico op malaria en gele koorts. Extra� info vind je bij de GGD of het Landelijk Co�rdinatiecentrum Reizigersadvisering .
Zie www.lcr.nl
stekker

Electrische apparaten in Ecuador

Wanneer je electrische apparaten (laders voor cameras en dergelijke) meeneemt controleer dan of ze werken op 110 Volt/60 hertz.
De stopcontacten in Ecuador zijn ook anders dan die in Europa. Ze zijn van het Amerikaanse type. Je koopt dus best in een doe-het-zelfzaak of in een reiswinkel een adapter (zie afbeelding).

GSM's en telefoneren

telefoonIn Ecuador werkt een mobiele telefoon op de 850 frequentie. Een quad-band of speciale tri-band gsm (de meeste tribands werken op 900/1800/1900 MHz)  doet het hier dus wel. Kijk even na of je telefoon hieraan voldoet.
Dat je telefoon het hier doet wil nog niet zeggen dat je van hieruit dan ook kan gaan bellen – dat hangt van het roaming-contract met je Belgische provider af.
Er zijn in Ecuador, zelfs in de kleinere steden veel internetcafés waar goedkoop gemaild en gechat kan worden. Je kan er via internet telefoneren.
Ga je met ons op reis dan geven we je op voorhand enkele nummers zodat je bereikbaar kan blijven.

Taal

Spaans is overal de voertaal. In het gebergte wordt door veel indianen quechua gesproken en in het amazonegebied zijn er ook nog veel lokale talen. Met Engels geraak je - zeker op de buiten - niet ver. Gidsen spreken wel redelijk goed Engels. Op de Galapagoseilanden is de kennis van het Engels ruimer verspreid.

Geld en bank

Sinds 2000 is de US dollar in Ecuador de nationale munt. Voorheen gebruikte men de sucre, maar die is wegens de hoge inflatiecijfers afgeschaft, hoewel vele Ecuadoranen er vandaag nog met heimwee over praten. Grote dollarbiljetten (boven 50 USD) raak je vaak moeilijk kwijt, zeker buiten de grote steden.
Kredietkaarten worden veel gebruikt. In de grote steden kan je geld uit de muur halen: bankautomaten zijn wijdverspreid.
Het beste is om een combinatie van cash en kredietkaart mee te nemen. Ecuador is één van de goedkopere landen in Zuid-Amerika.

Tijdsverschil

Op het Ecuadoraanse vasteland is het zeven uren vroeger tijdens het belgische zomeruur en zes uren vroeger tijdens het belgische winteruur. Op de Galapagoseilandenis het nog één uur vroeger dan op het vasteland.
Hou rekening met een jetlag, die vooral bij de terugkeer in België doorweegt.
In Ecuador neemt men het vaak niet zo nauw met de tijd: men heeft het dan over "la hora ecuatoriana", een soort lokale klok die soms enkele uren achterloopt.
Hieronder staat de actuele tijd in Quito en Galapagos.
Vasteland
Galapagos

Wie zijn wij?

biki

Ik ben Bianca Eerens, in 1988 geboren in Ecuador. Ik bracht er een groot deel van mijn jeugd door. Daarna deed ik in Leuven mijn middelbare studies en haalde een diploma vroedkunde en seksuologie. Nu bied ik reizen op maat naar Galapagos en het Ecuatoriaanse vasteland aan.

Onze guesthouse

rinconcito

Op 30 minuten van het stadscentrum van Quito, in de warme en groene vallei van Tumbaco, ligt onze guesthouse El Rinconcito. Dit is de ideale uitvalsbasis om Ecuador te ontdekken.
Zie www.elrinconcito-bb.com

Hoe kan je ons bereiken?

 • Telefoon:
  0032 498 388 292
 • Skype-naam:
  ontdek-ecuador
 • Email:
  info@ontdek-ecuador.be
 • Adres:
  Zijpstraat 17
  3220 Holsbeek
  België
 • Ondernemingsnummer:
  05 659 50 06 2